Het koude weer levert mooie luchten op. Afgelopen weken fietste of liep ik door de stad, Oud en Nieuw west en dacht regelmatig: Oh, kon ik dit nu maar schilderen. In verloren uurtjes, zoals vrijdagochtend en zondagochtend ben ik dat dan maar gaan doen. Het moest wel in de buurt zijn van waar de (tram) 17 rijdt.

Zo maakte ik een keer op een vrijdagochtend (voor het inloopatelier) een tekening van mijn favoriete bloemenkraam op de Postjesweg. Zittend bij Buongiorno met een medium koffie tekende ik de bloemenstal. Verder heb ik vooral buiten geschilderd de afgelopen weken. Op de een of andere manier dagen de luchten meer uit tot olieverfschetsen/schilderijen dan tot tekeningen. Dit is jammer, nu een collega- tekenaar mij deze week heeft gevraagd om elke dag een tekening te delen op facebook. Daarbij had ik mezelf als extra verplichting opgelegd dat het nieuwe tekening moest zijn én over tramlijn 17 moest gaan. Omdat ik daar in juni een expositie over ga houden. Sorry, Dick. Dit waren iets te veel voorwaarden, waardoor ik er iets mee ben gaan schuiven. Bedankt voor jouw uitnodiging evengoed.

Deze koude winterdagen hebben een paar sferische taferelen in Osdorp opgeleverd, die misschien niet altijd helemaal realistisch zijn, maar wel benaderen wat ik zie op zo’n moment. Tijdens het schilderen zie ik steeds meer kleuren en blijken de schaduwen op de grond blauwpaarsig of roodpaarsig te zijn en geeft de lucht het asfalt een oranje/ paarsige kleur. Kleuren van schaduw in de buitenlucht zijn sowieso fascinerend. Vaak zijn ze namelijk paarsig blauw en niet een donkere variant van het voorwerp waar ze op vallen. Ook de grond lijkt misschien grijs, maar heeft zeker bij een lage zon, zoals in de winter, ook een geelgroene/ rode/ oranje/roodviolette gloed. Door de gloed te versterken krijg je een steviger contrast. Het schilderij krijgt zo de sfeer die ik op dat moment ervaar.

Een van de schilderijen die ik heb gemaakt afgelopen weken is de muziektent. De muziektent staat in het stadspark in Osdorp. Het stadspark is sowieso al een vreemd iets. Als je er langs of doorheen loopt denk je eerder dat het een plantsoen is dan een park. Zeker als je bedenkt dat een stukje verderop het grootste park van Amsterdam ligt: het Sloterpark. Het stadspark wordt vooral gebruikt om doorheen te lopen. In de zomer zijn er wel eens Marokkaanse of Turkse gezinnen die er in de avond zitten of barbecue-en, maar eigenlijk is het Sloterpark daarvoor veel geschikter. Wel ontvangt het park twee keer per jaar een ongelofelijk lawaaierige kermis, waar behalve op de alles-een-euro dag én de avonden in het weekend niet veel mensen en kinderen op afkomen. Ook is er zo nu en dan een Turkse manifestatie in een weekend met witte tenten en veel (vast lekker) eten.

De rest van het jaar is het rustig. De muziektent ligt aan het begin van het park.  De muziektent heeft me altijd gefascineerd: Daar staat zo’n muziektent, uitnodigend om op te treden, maar niemand doet er iets mee. Een mooi gebouw met verschillende kleuren paars-blauw en een zeegroenkleurig plafond.

Muziektenten uit mijn jeugd kende ik alleen uit verhalen. Ze waren een plaats waar de fanfare van het dorp optrad en de jaarlijkse dorpsfeesten gevierd werden, maar hier zie je nooit dat het gebruikt wordt. Ik kan me niet voorstellen dat er geen kinderen zijn die daar op een mooie woensdagmiddag onder begeleiding van nabijgelegen theaterschool een optreden willen doen. Zou toch leuk zijn, als er wat meer gebruik van gemaakt wordt….

Het enige nadeel van dit weer is dat het ,… je raadt het al, koud is. Ik kleed me echt goed aan: dubbele, driedubbele lagen, maar aan het eind van de rit zijn mijn vingers zo koud, dat mijn toch al trillerige hand geen scherpe lijn meer kan zetten. Dan is het tijd om op te ruimen. Jammer dan als het resultaat nog niet voldoende goed is, dan moet het later maar afgemaakt worden.

Gelukkig heb ik nog even de tijd: mijn expositie is van 17 juni tot 13 juli en de opening op 18 juni 2016 van 15.00 tot 18.00 uur in Galerie de Stoker, Witte de Withstraat 124, Amsterdam. Het thema van de expositie is lijn 17. Ik laat de omgeving zien waar lijn 17 doorheen rijdt en werk schetsen uit van mensen in de tram. Daarnaast wil ik ook mensen portretteren die in de buurt van lijn 17 in Amsterdam wonen. Mensen dus uit Osdorp, stukje Slotervaart, Hoofddorpplein buurt, de Baarsjes, Kinkerbuurt, Rozengrachtbuurt, en het Centrum. Naast een portret maken wil ik ook een stukje schrijven over wat diegene leuk vindt aan de buurt en hoe lang hij of zij er woont.

Ik heb de eerste reactie gehad en ga graag met haar in gesprek. Wil je ook geportretteerd worden op deze manier: mail me en ik neem contact met je op: artsas@xs4all.nl.

Wil je op de hoogte gehouden worden van waar ik tijdens dit project mee bezig ben, like mijn facebookpagina: www.facebook.com/SaskiaLensinkArt of stuur me een email naar artsas@xs4all.nl, dan stuur ik je mijn nieuwsbrief.

Huidige exposities:
 

Artambt

maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur tot eind mei, Stadstimmertuinen, Stadstimmertuinen 4-6: nu nog: Tuin, blikveld (30x70), volgende week Lezende vrouw (40x80)

Wackers alumni tentoonstelling

Vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur tot 19 maart 2016,  Wackersacademie, Eerste Helmerstraat 271, Amsterdam Vrouw met de leren jas

Reageer op dit bericht